15 april 2015 – Dierenpark Amersfoort

Vandaag heb ik eindelijk de tijd genomen om mijn abonnement op Dierenpark Amersfoort te laten verlengen. Ik mocht de camera’s van BJ mee nemen. De lieverd had gisteravond alles al in orde gemaakt en klaargelegd zodat ik het spul alleen nog maar in mijn fototas hoefde te doen. Vlak voordat ik ga fotograferen twijfel ik toch nog altijd even of het me nog wel zal lukken. Foto’s maken is voor mij niet zomaar op een knopje drukken want ik ben constant aan het denken of instellingen als diafragma, iso-waarde, sluitertijd, tegenlicht correctie etc. goed staan en ook of ik nog wel snel genoeg ben om alles snel te kunnen wijzigen als dat nodig is. Sta je namelijk net even iets te lang te “trutten” dan is, om in dierentermen te blijven, de vogel al gevlogen. Maar goed ik dwaal af…

Een bezoek aan DPA betekent voor mij altijd, vroeg uit de veren. Het is namelijk heerlijk om als een van de eerste het park in te lopen. Dus stond ik om 09.00 uur bij de abonnementenbalie en kort daarna kon ik het park al in! Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik niet echt van drukte hou dus loop ik tegen de aangegeven looproute in om niet met de meute mee te hoeven lopen! Verder ben ik niet zo eigenwijs, toch?! Het was best druk vandaag en dat kwam niet alleen door het mooie weer. Naast verliefde setjes, jonge gezinnen, Opa’s en Oma’s met kleinkinderen waren er ook hordes scholieren en begeleiders in het park. Voor de laatste groep waren op diverse locaties in het park workshops “Jeugd EHBO” georganiseerd. Een goed initiatief natuurlijk maar om je aandacht nou vast te houden bij de procedure om een bloedneus te stoppen terwijl een neushoorn voor je neus langsloopt of een tijger achter je ligt te slapen…ik zou dat heel lastig vinden. Overigens hoeft niemand meelij met mij te hebben dat ik alleen rondloop hoor, dat is een hele bewuste keus.

Tijdens mijn wandeling werkten o.a. de geelborstkapucijnaapjes, giraffen en zebra’s niet erg mee. Ze hadden duidelijk geen zin om leuk op de foto te staan. Ook de leeuwen en tijgers lagen voor apegapen, zeer waarschijnlijk door het warme voorjaarszonnetje maar ja, dat is de natuur. Toen ik langs de kamelen liep lag er een vrouwtje op haar knieën met een nageboorte achter haar, zonder puppy kameel erbij. Dat was gek! Een verzorgster vertelde dat het puppy kameeltje helaas dood was geboren. Ik werd er sip en ja ik weet het, dat is ook de natuur maar toch… Toen de verzorgers aanstalten maakte om met vuilniszak en riek(!) de nageboorte weg te halen werd het hoog tijd om in gedachte de kameel sterkte te wensen nog even stil te staan bij dit leed. Daarna heb ik een voor mij nieuw verblijf bezocht, namelijk Snavelrijk. Om dit nieuwe verblijf te realiseren is een stuk grond van de Savanne opgeofferd. Snavelrijk is leuk opgezet en bied je de mogelijkheid om van dichtbij pelikanen, gieren, maraboes te bekijken en te fotograferen. Ik ben er nog niet uit of de grond opoffering voor de dieren op de Savanne nou wel zo goed is. Niet alleen omdat de dieren minder ruimte hebben maar ook omdat ze, toen ik er was, erg achter aan stonden. Bij een volgend bezoek zal ik er nog eens goed naar kijken voor ik een definitief oordeel geef.
Ondertussen was het lunchtijd geworden en heb ik bij restaurant De Olifant op het terras een broodje gegeten. Dit restaurant is recentelijk in een moderner jasje gestoken. Daar moet ik wel even aan wennen want vind “kneuterigheid” op zijn tijd ook heel fijn. Toen was het tijd om weer verder te gaan. De Olifanten, wolven en stokstaartjes stonden nog op mijn lijstje. Wat ik bijzonder vind is dat de plekken waar de olifanten eten krijgen/halen niet publieksvriendelijk is. Ze staan dan namelijk altijd met hun kontje(!) naar het publiek. Er zal wel een goede reden voor zijn om dit zo te doen. Bij de wolven en stokstaartjes had ik gelukkig meer geluk. Al met al heb ik een leuke wandeling gemaakt vandaag.

Hand in hand, kameraden. (Lief hè!)


“Zeg heb je het al geheurd…?”


“Tja, inderdaad..skandaleux….”


“Maar ik was het niet hoor!”


“Zwartvoet pinguins”


“Kom nu ook in het water… het is een beetje nat maar wel heeeerlijk!”


Mooie bewerkte boomstronk


“Witte tijger (althans zijn kop 😉 )”


Indische neushoorn


Ook deze waren in de dierentuin!


Kameel (niet het zielige vrouwtje)


“Entertje??”


Siberische tijger


1 of 2 stekelvarkentjes?


Eeyeore…or..or..or?


Manenschapen


“Maurice, is dit nou een wateraapje?


En ik zei nog: “Lief zijn voor elkaar!”


“Stukkie naar links, stukkie naar rechts, ja, lekker, en nu iets naar boven” 😉


Afrikaanse maraboe is moe


Afrikaanse maraboe


Pelicaan


Zwarte ibis


Kroeskoppelikaan komt er aan!


Parasolpelikaan 😉


Dit kan toch niet als registratie!


Vale gier


Vogelratjetoe


Vale gier met nestdrang


Lunch?


Aziatische olifant


Gevlekte hyena


Luie gevlekte hyena


Stokstaartje


Freule stokstaart


Dit is pas chillen


Handje van een geelborstkapucijnaapje


Uitzondering!