27 april 2020 – De kroeg in onze achtertuin!

Dat bijen zeer sociaal zijn wisten we natuurlijk allang. Maar dat zij, naast hun geconfisqueerde plek in onze spouwmuur, er in onze tuin nu ook nog eens een kroeg op na houden, dat hebben we maar sinds kort door! Zonder enige aanvraag voor een tapvergunning hebben ze de kroeg geopend. Het is er een drukte van belang en zeker als het zonnetje “naar binnen schijnt” .

Wat is het geval? Vorig jaar zomer hebben we een gezellig bloeiende plant op onze tafel in tuin gezet. Nadat die was uitgebloeid heb ik de plant in een beschutte hoek gezet in de verwachting dat die weer zou opbloeien. Nou niets, nada, noppes nieuw blad, laat staan een bloem! De pot van de plant stond vol met water en stinken dat het water deed, bah! Maar wat schetste mijn verbazing… de bijen zaten op de zeiknatte aarde en vlogen af en aan. Het is goed te zien dat ze vanaf de pot weer terugkeren naar hun nest in onze muur. Dat betekent dus ook dat de bijen vanuit onze muur naar de pot vliegen. Dit is een logische redenatie omdat bijen die niet in dit nest thuishoren door de wachters simpelweg niet worden toegelaten.

De kroeg is geopend!

Ik schatte in dat de bijen water aan het halen waren voor het volk en werd nieuwsgierig wat er gaande was in de pot. Dit hadden we nog nooit eerder gezien. Lang leve internet! Via internet kwam ik er achter dat de bijen een Bijenkroeg hebben. Dat is een vast plek waar zij hun water vandaan halen. Smerig water vinden ze het lekkerst. Waarschijnlijk is de inname van andere stoffen ook van belang (b.v. mineralen). Wanneer de bijen eenmaal hun kroeg hebben geopend kan de kroeg niet meer verplaatst worden en is het noodzaak dat de kroeg ook zeiknat blijft – we hebben er weer een klus bij – 😉 Dat de bijen hun water liever niet uit de sloot halen heeft alles te maken met verdrinkingsangst. Met je pootjes op drassige grond is het immers veel veiliger. Maar wie halen eigenlijk het water? Een volk bestaat uit één Koningin, Darren en Werksters. Ieder heeft zo zijn eigen taak. De Darren paren met de Koningin zodat de Koningin eitjes kan leggen en zo voor nageslacht zorgdraagt en de Werksters zorgen ervoor dat de Koningin en haar volk niets tekort komen. De Werksters leven 6 maanden in de winter en 6 weken in de zomer. De eerste 3 weken in de zomer zijn zij huisbijen en zorgen voor het huishouden. Voor de resterende 3 weken in hun leven zijn ze vliegbij en verzamelen nectar, stuifmeel, water en propolis. Dat laatste maken ze zelf uit boomhars gemengd met was. Propolis gebruiken ze om gaten in hun nest dicht te plamuren, ze houden niet van indringers en blijkbaar ook niet van tocht, hihi). Na zich 3 weken vliegend in het zweet gewerkt te hebben, is hun taak volbracht, hebben hun vleugeltjes het maximaal aantal vlieguren bereikt en gaan ze naar de bijenhemel. Hun taken worden dan weer opgepakt door de volgende generatie.

Maar weer even terug naar de Kroeg. Vandaag ben ik gaan wandelen met Ingrid want het was weer hoog tijd om bij te kletsen. Toen ik haar van onze bijenkroeg vertelde, vertelde zij dat gisteravond bij “Dieren zijn net mensen” werd uitgelegd wat er met een dronken bij gebeurt. In tegenstelling tot de mens wordt een bij altijd per ongeluk dronken! Om het nest in te mogen moet je dezelfde geur hebben als de rest van de bijen maar tja…als je gezopen hebt ruik je toch echt anders! De dronken bij wordt met zijn “kegel” als vijand gezien.

Ook nu komen de wachters in actie en dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. De dronken bij wordt namelijk door de wachters “in elkaar geramd” (citaat van het programma) en mag het nest niet in! Een slimmerik die het nest in wil (b.v. een muis of vlindertje) gaat steeds dichterbij de kast zitten en laat bijen over hem heen lopen om dezelfde geur te krijgen en bemachtigt op die manier zijn toegangskaart!

De Bijenkroeg is niet alleen heel belangrijk voor het voortbestaan van een bijenvolk maar ook voor solitaire bijen, hommels en zelfs vlinders. Wil je ook kroegbaas worden? Zet dan op een beschutte, zonnige plek b.v. een diepbord met wat grond, mos en/of stenen in je tuin en vul het met regenwater. Zorg wel dat het altijd nat is en verplaats het niet! Als je het ineens verplaatst zijn ze de kluts kwijt en heeft dat grote gevolgen voor het volk.

Ik vind het heel bijzonder om steeds iets meer te leren over de natuur en met name over de bijen. Graag sluit ik af met een mooie spreuk…

(En ja, zelfs in de achtertuin 😉 )