1 juli 2021 Verhuurd aan fam. Parus Major

Blijkbaar zijn wij betrouwbare verhuurders want naast onze bijen hebben we weer nieuwe huurders in ons paleistuintje. In één van onze vogelhuisjes hebben namelijk Pa en Ma Koolmees hun intrek genomen. De wetenschappelijke naam voor de koolmees is Parus Major wat “grotere mees” betekent. Hun huisje is opgehangen door BJ en wie BJ een beetje kent weet dat klussen niet zijn sterkste punt is. Ik klaag niet hoor want verder is hij een toppertje. Maar eerlijk is eerlijk, de toren van Pisa staat rechter, whahaha. De huur voor dit onderkomen ontvangen we weer in natura namelijk… groot kijkplezier!

Zelfs Rumpel vindt het geweldig wat zich in onze tuin afspeelt. De roestige, pijlsnelle verrekijker is niet uit zijn flippers te krijgen en volgt de voortgang op de voetflipper. Hij is dan wel een stoer beertje die er van alles en nog wat uit flapt wat eigenlijk niet kan maar oh oh dit verraad zijn kleine hartje, hihi!

Rumpel, zoals hij al weken ligt!


Het was voor Pa en Ma Koolmees een heel karwei om het vloertje te egaliseren maar het is ze gelukt. Nadat het tapijtje was gelegd en de schilderijtjes waren opgehangen was het huisje helemaal naar hun zin. Zo zelfs dat ze er geen gras over hebben laten groeien. Het gezegde “in mei leggen alle vogels een ei” gold ook zeker voor onze nieuwe huurders, hihi.

Eerst zagen we vader-in-spé af- en aanvliegen met lekkers voor zijn vrouwtje. En toen…toen zagen we ze allebei af- en aanvliegen met menummenum. Dat was een goed teken. Hoorden we eerst geen geluid uit de klankkast nu kwetteren en piepen de kuikentjes dat het een lieve lust is. Pa en Ma zijn er maar wat druk mee, letterlijk honderden keren per dag worden rupsen en spinnetjes aangevlogen. Dat dat niet in de koude veren gaat zitten is duidelijk te zien. Des te groter de puppies worden hoe verfomfaaider Pa en Ma er uit gaan zien. Hoeveel puppies er zijn weten we niet maar zeker één + ??

Verfomfaaide veertjes door al het harde werken!


Om het af- en aanvliegen goed in beeld brengen is niet zo eenvoudig want ze vliegen van en naar huis alsof het afgeschoten raketjes zijn (pffffjjjieuw) maar ook onscherpe foto’s kunnen héél mooi zijn!

Raketje 😉


Wat een spanwijdte voor zo’n kleine vogeltje!


Voor de 285-ste keer vandaag weer op jacht


Zoals iedereen weet… van eten wordt poep gemaakt. Koolmezen zijn vogels naar mijn hart want poep in je (huur)huisje laten liggen is niet netjes. Als het puppie een poeppie heeft gedaan wordt dit zeer vakkundig door Pa of Ma mee naar buiten genomen. De “bommetjes” laten ze gelukkig niet in onze tuin vallen!

Bombs away!


Als de koolmeesjes groter worden gaan Pa en Ma hun kroost “plagen” door niet altijd het huisje in te vliegen maar met lekkers voor het vlieggat te blijven hangen zodat hun kindjes moeten fladderen naar hun eten. Zo worden ze gestimuleerd hun vliegflippertjes te gaan gebruiken en worden ze klaargestoomd om hun vleugeltjes uit te slaan in de grote buitenwereld.

“Plaaggeest”


Eergisteren zagen we heel af en toe een koppie voor het vlieggat verschijnen.

Aarzelend


Vandaag komen de muren vast op hun af want ze steken hun koppie buiten het raam. In die fase zitten we nu.

Het zal niet lang meer duren voor ze uitvliegen ;-).
Als alles meezit verblijven ze ongeveer 10 jaar op aarde.