14 juni 2022 Herdenkingsdeken

Vandaag mocht ik mee helpen met het maken van een herdenkingsdeken. Deze deken is bedoeld als kist/body bag cover wanneer een bewoner in Woonzorgcentrum Flora is overleden. Uiteraard alleen als de nabestaanden dat oké vinden.

In grote lijnen was het idee voorgesproken en de basis (kleurverdeling over het doek) was al klaar. Appeltje eitje zou je denken maar man, het was hard werken!

‘s morgens zijn de boom, blaadjes, zonsondergang, lucht en vogels gemaakt van onder andere zijde, wol, draad en glimmertjes.  Nadat alles zijn plek had gevonden en iedereen blij was met het resultaat maakten we de deken kletsnat met water en groene zeep. Daarna ging er plastic folie overheen, werd het folie natgemaakt en moest alles wat op de basis aangebracht was met liefde ingewreven worden met je handen. Heerlijk dat kliederen met water en zeep en wat rook het lekker!

Het begin is gemaakt


Na de lunch was het tijd voor Girlpower. Het kleed werd met behulp van “zwembandrollen” opgerold in bubbeltjesfolie en een doek. Daarna was het heen en weer rollen geblazen. Door deze handeling, droop het water uit de rol, begon het kleed te krimpen en hechtten de aangebrachte versierselen nog beter aan de ondergrond. Dat rollen was me daar toch een klus en moest een paar keer herhaald worden. Natuurlijk wisselden we elkaar af. Drie dames gaven tijdens deze bezigheid nog een mooi concertje! De Macarena (inclusief danspasjes), Heb je even voor mij, Que sí, que no… en nog meer liedjes werden ten gehore gebracht. Gezelligheid ten top. Het kleed met olijfzeep en water inwrijven was een van de laatste handelingen. Geen idee waarvoor dat was maar ook dit spelen met water en zeep bracht bij menigeen het kind naar boven 😉 Toen de deken de gewenste afmeting had moest het worden uitgespoeld. Voor nu wel handig dat nog niet alle kamers bewoond zijn dus hup naar een douche van een lege kamer en spoelen maar. Dat spoelen werd zo goed gedaan dat het water niet alleen binnen de badkamermuren bleef! Als laatste handeling voor vandaag werd de deken gecentrifugeerd en konden we het eindresultaat aanschouwen. We waren het er over eens… PRACHTIG. Morgen nog even strijken en dan is de deken klaar voor gebruik. Ik hoop dat deze deken heel af en toe gebruikt hoeft te worden al is dat misschien tegen beter weten in.

Het eindresultaat. In één woord… PRACHTIG (al zeggen we het zelf)


Ik heb genoten van deze dag en ben dankbaar dat ik hieraan een bijdrage heb mogen leveren.