15 mei 2021 Vandaag is rood en wordt er gedanst

Vandaag stond een fietstocht op de planning ware het niet dat gisteren een Stinson 108-1 Voyager uit Frankrijk was neergestreken op vliegveld Hilversum. Nou kan je niet alles zien en fotograferen zegt BJ altijd maar deze was toch wel heel bijzonder. Fietsend naar Hilversum was een mogelijkheid geweest maar niet met de bepakking die BJ altijd meeneemt! Dus werd het een autotocht.

Hier was het BJ om te doen! Eenvoudig gekleurd met mooie rode accenten.


Met het lekkere weer was het stikdruk op het vliegveld en bij het restaurant. Gelukkig lag de in gebruik zijnde landingsbaan aan de overkant van het veld aan een rustige weg in Loosdrecht. Een heerlijke plek waar we al eerder hadden gezeten. De meegenomen lees- en puzzelboekjes zijn niet uit mijn tas geweest want er wat genoeg te zien in de struiken en het riet.

Op een gegeven moment zag ik, op macrogebied, iets vreemds aan komen vliegen en in het riet landden. Ik had geen flauw benul waar ik naar zat te kijken, dus camera gepakt en foto’s gemaakt. Op het kleine beeldschermpje meende ik een schorpioenvlieg te zien.

Dit is een schorpioenvlieg met roodbruin achterlijfje. Hij rustte even uit op mijn spiekerbox (best lastig om te fotograferen trouwens)


Omdat ik heel nieuwsgierig was wat ik voor Unidentified Flying Object ik gefotografeerd had werden de foto’s direct na thuiskomst ingelezen en van dichtbij bekeken op mijn PC. Zo leuk om bij het vergroten van de foto een parend setje vastgelegd te hebben. Maar er was nog iets bijzonders… het vrouwtje had een vliegje vast. Schorpioenvliegen paren niet op deze manier dus ben ik verder op onderzoek uitgegaan. Wat blijkt… het zijn parende dansvliegen. Het mannetje biedt zijn vrouwtje vaak een lekker snackkie aan voor tijdens de paring (zoiets als popcorn bij een film maar dan toch net weer anders, hihi). Het vrouwtje zuigt het gegeven cadeautje helemaal leeg terwijl ze samen vurig een tango dansen.

Dansvliegen doen aan paardansen ­čśë


Niet alleen de dansvliegen waren vurig. Vandaag kwam ook nog een vuurjuffer voorbij. Wat een elegante slanke vliegers en wat een prachtige facetogen. Met die kijkers kunnen ze alle dieren in een omtrek van 40 meter zien. Altijd handig als je honger hebt.

Oogstrelende ogen!


Ook een prachtige bloedcicade werd meerdere malen gespot in het riet. Dit beestje heeft een zwarte basiskleur en meestal zes grote bloedrode vlekken. Als hij verstoord wordt springt hij met zijn krachtige achterpoten omhoog en slaat zijn vleugeltjes uit die verstopt zitten onder zijn dekschild. Dan zweeft hij een paar meter verderop en ontsnapt zo aan het (eventuele) gevaar.

Ik was duidelijk geen gevaar want deze bleef lekker zitten