17 juli 2021 Het kwam op als poëpen

Omdat BJ morgen jarig is en we nog geen plannen hadden vond ik het leuk om hem te verrassen. Ik had een B&B (met restaurant) uitgezocht in Vierlingsbeek, beschikbaarheid gecheckt om zaterdag het Oorlogsmuseum in Overloon te bezoeken en gekeken naar fietsroutes in de omgeving voor de zondag.  Al het voorwerk was gedaan maar zonder overleg definitief boeken vind ik lastig. BJ was op zijn tweede huisadres dus werd mijn idee telefonisch doorgenomen. Nou dat zag hij wel zitten dus meteen de hele rataplan geboekt.

Zaterdagochtend stonden we vroeg op. Rumpel & Evelientje klaargezet (het belangrijkste 😉 ) en de rest van de bagage gepakt. Ook de fietsen gingen mee. We waren klaar om te vertrekken. BJ stuurde ons in 1 u en 45 minuten naar de eindbestemming. Ik vind het heerlijk om naast hem te zitten en om me heen te kijken. Daar word ik rustig van.

Aangekomen op bestemming hadden we trek in koffie maar helaas, het restaurant was nog niet open en we konden ook nog niet in checken. Tja, dat heb je als je vroeg vertrekt. Geen man overboord hoor, we hebben de fietsen afgeladen (van de auto en met proviand, hihi) en zijn richting het Oorlogsmuseum gefietst. Leuke ontdekking… er gaat een fietsbrug dóór het museum. Echt te gek! Van bovenaf heb je, denken wij, nog wel het mooiste zicht op de collectie. Uiteraard zijn we gestopt om foto’s te maken. Nadat BJ als een blij ei alle vliegtuigen had gefotografeerd zijn we het museum uitgereden.

Blij Ei!


Na wat gegeten en gedronken te hebben waren we nog 1 uur te vroeg om de tentoonstelling van dichtbij te kunnen bekijken. Van de receptioniste mochten we gelukkig eerder naar binnen omdat het er niet zo druk was (héérlijk).

Een oorlogsmuseum stelt niemand vrolijk. De verhalen over het ontstaan, bezetting, vervolging, kampen, honger, onderduikers, dwangarbeid, etc. waren ook hier beeldend weergegeven. In mijn ogen staat de wereld op zijn kop, maken meerdere wereldleiders bijzondere keuzes, is respect voor elkaar meer en meer ver te zoeken, zegeviert individualisme meer en meer, kan de vrijheid van meningsuiting consequenties hebben, worden regels aan laarzen gelapt, spelen macht en geld een steeds grotere rol. Redenen die een oorlog kunnen veroorzaken. Ik mag hopen en moet er niet aan denken dit ooit mee te moeten maken. Oorlog hoort thuis in een museum!

Het museum heeft naast de vele voertuigen en een aantal vliegtuigen ook een arsenaal aan bommen en graten geëtaleerd. Wanneer je deze enorme collectie van een afstandje ziet lijken het net kleurpotloden. Wat dàt maar waar, dàt zou pas goeie munitie zijn en werd de wereld in plaats van grijzer en grauwer steeds mooier gekleurd.

Als dit toch eens potloden zouden zijn (geweest)!!!


Terugfietsend naar de B&B kwamen we ook langs het War Cemetry. Hier liggen 274 geïdentificeerde oorlogsslachtoffers begraven waaronder 1 Nederlander. Zijn graf is ingericht door de Oorlogsgravenstichting. De anderen slachtoffers zijn militairen van het Britse gemenebest die tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland gesneuveld zijn in de omgeving van Overloon. Het ereveld is aangelegd en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. We vertrokken stilletjes.

Verderop had ik een eye-to-eye meeting met een vliegbeest. Natuurlijk altijd leuk voor Natuureluur maar dit keer was ik toch wat minder enthousiast. Mijn gevleugeld vriendje kwam letterlijk het poppetje in mijn oog bekijken. Ik zag meteen niets meer en duikelde met een elegantie van heb ik jou daar van mijn fiets. Ik kon nog net op de benen staan, alleen mijn fiets was gevallen. Deze keer wel want deze week waren we namelijk een keer tegelijk gevallen! Anders dan wat beurse plekken en een mobiel aan diggelen was er geen noemenswaardige schade.

“When I fell for you, I fell so hard”


De kamer was goed uitgerust en van alle gemakken voorzien, we hadden ook een terrasje met stoelen, tafel en parasol. Hier hebben we voor het eten nog even lekker gezeten. Alhoewel lekker… BJ probeert al 2 dagen om kaartjes voor een vliegtuigevenement in Zwitserland te bemachtigen maar zijn credit card zegt steeds “nee, nee dat gaan we niet doen”. Hulptroepen werden ingeroepen en dankzij die hulp zijn wij nu trotste eigenaren van twee van de slechts 5000 kaartjes voor het evenement. BJ was voor de 2de keer vandaag een Blij Ei, hihi.

Na dit heugelijke feit was het tijd voor het diner. We kozen de Proeverij (kleine gerechtjes die je de hele avond door kan bestellen) en dat was lekker en gezellig. Ook het Leur’s IPA en Blond biertje gleden er langzaam maar gestaag in. Één biertje ieder was voor ons meer dan genoeg. We hebben het alcoholpercentage voor de rest van 2021 binnen! En toen was het bedtijd.

Rustig wakker worden voor BJ zat er niet in. De afgelopen jaren is hij luid gewekt door zijn eigen verjaardagslied Berend zijn verjaardag (nieuwsgierig? klik op de link). Dit lied houden we er iedere 18de juli in 😉 . Na felicitaties van Rumpel, Evelientje en Sabientje in ontvangst te hebben genomen stond het ontbijtje klaar op het terras.

2 Blije ei-tjes en 1 ouwe snoepert (je mag zelf bepalen wie wat is)


Met goed gevulde magen zijn we op de fiets gesprongen en hebben een mooie tocht van 42 kilometer gemaakt. De tocht kende 1 omleiding door een afgesloten weg vanwege de overstromingen. Onderweg kwamen we onder andere in het dorpje Oostrum en zijn daar bij Allemans neergestreken voor een kopje koffie met vlaai. Tegenover het restaurant staat de Parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte met een Maria Kapel. Oostrum-Venray heeft een lange geschiedenis als bedevaartoord en heeft als patroonheilige “Maria Behoudenis der kranken”. Hier heb ik kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis aan alle lieve mensen die ik heb gekend en niet meer op aarde zijn. Dat zijn er inmiddels helaas aardig wat maar het is fijn om in alle rust aan hun te denken.

Op een gegeven moment bleken onze e-bikes ook dienst te kunnen doen als off-the-road fietsen. Door het omfietsen kwamen via baggerwegen in het woestijngedeelte van het Pieter pad terecht. Best een belevenis om door het zand te rijden. Om meer ongelukken te voorkomen hebben we toch maar een deel lopend afgelegd! Over off-the-road gesproken… op de een of andere manier stond er bij de B&B een dikke, vette BMW-X5 klaar voor Rumpel & Evelientje. In deze patserbak ging Rumpel samen met zijn chickie ons voor over de (on)verharde weggetjes. Baggerplekken werden vol genomen en zandheuvels was Rumpel in een flipperomdraai de baas. Uiteraard alles wel behoedzaam en doordacht want wie het nog niet weet, Rumpel is héél zuinig op zijn Evelientje.

Mijn echtgeniet en ik hebben genoten en hopen dit soort avonturen nog vaker te herhalen.