2 mei 2022 Weer wat nieuws!

Onze bijenkennis is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De eerste jaren liepen de bijtjes die aan hun eindje waren eerst verdwaasd rond in onze tuin en gingen, na een druk sociaal leven, helemaal alleen heen. Bijna dagelijks moest er dan geveegd worden. Verzaakte ik te lang dan lag er zomaar een “tapijtje” op het terras met een super ongezellig motiefje.

Circa 2 jaar geleden deed zich ineens een nieuw fenomeen voor. Wespen die de bijen aten! Kieskeurig als zij zijn eten ze alleen de lekkerste delen dus werden eerst de vleugeltjes en daarna de kop vakkundig gedemonteerd, het restant werd al vliegend meegenomen voor kroost en zichzelf. Dat verminderde overigens wel de veegfrequentie!

Dit jaar wéér wat nieuws sinds de bijen zo’n 5 jaar geleden bij ons ingetrokken zijn. De mussen en mezen hebben de bijen uit onze tuin op hun menu gezet! Uit nader onderzoek blijkt dat ze dit vaker doen. Vanaf dit jaar dus “vers uit eigen tuin”. Het is een komen en gaan van mussen en mezen. Ze halen vliegende bijen uit de lucht, huppen de wandelende bijen achterna om er vervolgens hun snaveltje in te zetten en als een bijtje even uitrust is zij ook niet veilig. Kortom: geen bijtje is haar/zijn hier leven nog zeker. Er wordt “gevochten” om de lekkerste snacks met als enige voordeel… er hoeft niet meer geveegd te worden.

IN NATURE, NOTHING IS PERFECT AND EVERYTHING IS PERFECT!

Het buffet is geopend!


Lekkurh!


Van bijtjes krijg je blijkbaar dorst, hihi


Zonder twijfel op de uitkijk!


Uitbuiken!


Mede mogelijk gemaakt door…