26 augustus 2020 – Wespennest!

Vanmiddag om 16.00 uur ging de deurbel. Er stond een dame aan de deur en zei “Ik heb gezien dat u bijen heeft maar heeft u ook verstand van wespen?” Ze vermoedde dat ze in de garage een wespennest heeft en had al informatie ingewonnen om het weg te laten halen. Voorrijkosten €45 en dan nog extra kosten voor het weghalen afhankelijk van de grootte van het nest. Dat moest dan wel een behoorlijk nest zijn om prijzen op te vragen. Maar wat schetste mijn verbazing, de buurtvrouw liet mij een foto zien van een piepklein bolletje, tja die omvang had ik niet in gedachte, hihi.

Als ik het leuk vond mocht ik wel even mee om het te zien. Nou, dat laat deze Natuureluur zich natuurlijk geen twee keer zeggen! Een paar straten verderop werd de garage opengedaan en ja hoor in een hoekje hing het nest. Tegen het bolletje tikken of er nog activiteit was vonden zij en haar man te eng. Dat heb ik dus gedaan, héél voorzichtig want… you never know! Dit pand was duidelijk verlaten. Door het tikje merkte ik dat het bolletje losjes aan het plafond vastzat. De familie wilde graag dat het weggehaald zou worden dus heb ik het voorzichtig losgemaakt en opgevangen in een bakje. Wat een prachtexemplaar en mocht het nog meenemen ook! Weer een nieuw verhaal voor Natuureluur.nl 😉

Wespennest in wording


Het nest wordt gemaakt van plantenvezels of droog hout. De Koningin kauwt dit tot een heerlijk papje en maakt daar een stuk of 20 raten van. Daar legt ze haar eerste eitjes in. Dit alles gebeurt meestal in april maar als het weer de Koningin niet behaagt wacht ze daar iets langer mee. De larven verpoppen zich rond de tweede helft van mei tot werksters. Zij bouwen het wespennest af, voeden uitgekomen eitjes en zorgen ervoor dat iedere broedcel een voordeur krijgt. De Koningin legt alleen nog eitjes. Nou ja “alleen nog eitjes”, ze moet wel vol aan de bak want een volgroeid wespennest kan zo’n 5000(!) wespen herbergen.

Van eitje naar volwassen wesp(Afbeelding van Wespenman.nl)


Om mooie foto’s te maken moest het nestje uit het bakje gehaald worden. Al snel voelde ik iets rammelen. Waren het één of meerdere dode wespen of toch iets anders? Mrs. Google gaf het antwoord. Het bleek het klompje raten te zijn waar de eerste eitjes in worden gelegd en waar puppy wespjes zich ontwikkelen tot soms vervelende steekbeesten.

Wespennestje met cadeautje


Door het oppakken begon het nestje al snel te scheuren en ging op een gegeven moment echt stuk. Zonde? Nee hoor want toen kwam het verstopte cadeautje tevoorschijn. Een prachtige raatconstructie met ophangpunt!Raat met ophangpunt!


Raat van beginnend wespennest. Gemaakt door de Koningin


Wedden dat ik niet de enige ben die weer wat wijzer is geworden over dit vanzelfsprekend aanwezige insect!