26 mei 2023 Weer bij-zonder druk in onze tuin

Zit ik vanmiddag tv te kijken komt mijn broer binnen en zegt “wat is daar aan de hand” (of iets in die trant).
Samen kijken we de tuin in en mijn hart maakte een sprongetje, de bijen zijn aan het zwermen! Ik heb het zwermen helaas een aantal jaar gemist. Dat komt omdat nooit precies te voorspellen is wanneer de nieuwe koningin gekroond is en de oude koningin uitvliegt en een deel van het volk met haar meeneemt. Wat een mazzel dat ik vandaag thuis was. Leuk, leuk, leuk! Dat mijn broer dit, na jaren van “horen zeggen” hoe indrukwekkend het zwermen van onze volk is, nu live meegemaakt heeft vind ik helemaal leuk.

We hebben de camera gepakt en bij de zwerm in de tuin een lekker bakkie koffie gedronken. Dat kan makkelijk en is totaal niet gevaarlijk. Bijen die zwermen hebben wel iets anders aan een koppie dan ons lastig te vallen. Hun buikjes zitten vol met honing en stuifmeel als voedselvoorraad voor de komende dagen en om het nieuwe nest op te starten. Daar ligt dus hun focus. Helaas hebben we niet gezien waar het oude volk naar toe is gevolgen anders hadden we zeker een imker gebeld.

Een drukte van belang!

 


Neem van mij aan dat het in-/uitvlieggat normaal gesproken prima te zien is.
Het zit op deze foto ergens in het midden.


Close up 1: gezellig BIJelkaar


Close up 2: coming through!

Onze bijen huren nu een jaartje of zeven onze spouwmuur. De huurprijs wordt altijd in natura betaald, te weten: kijkplezier voor ons.
We zijn blij dat zij het daar nog steeds naar hun zin hebben.