31 mei 2023 Franse veldwespen aan de bar

Wij hebben drie vogelbadjes in onze tuin. De grootste is geconfisqueerd door bijen en wespen. Onze honingbijen hebben er jaren geleden al een kroeg van gemaakt, tegenwoordig zitten ook Franse veldwespen aan de bar.

Ga ik nu al dubbelzien?


Deze wespensoort is gemakkelijk te herkennen. Hij vliegt namelijk met hangende pootjes. Bij Aironline.nl zou dit als volgt worden verwoord: hij trekt zijn landingsgestel niet in!

Aan de bar en naar de bar!


Nu niet meteen denken… Franse veldwespen: iiieuw/gevaarlijk, want het is goed om te weten dat:
* De Franse veldwesp niet agressief is naar mensen toe, maar kan wél steken, meerdere malen zelfs, want ze heeft een gladde angel.
* Franse veldwespen niet geïnteresseerd zijn in de (zoete) drankjes en hapjes van de mens.
* De Franse wesp zich niet bemoeit met de mens en daarom is de kans dat je gestoken wordt een stuk minder groot.
* De Franse veldwesp nooit één, maar altijd meerdere nesten bouwt waarin zo’n 10 tot 20 wespen leven.
* Meerdere koninginnen samen werken aan kleine nestjes. De sterkste koningin wordt de bazin, de andere koninginnetjes werksters.
* De Franse veldwesp haar nestjes maakt op de gekste plaatsen: o.a. onder dakpannen, stoelleuningen, golfplaten en achter roostertjes.
* Alleen als je in de buurt van het nest zou komen, de kans dat de Franse veldwesp dreigend op je afkomt.

Aanvullend nogmaals een weetje uit de oude doos:
Wespen bestuiven bloemen en dragen zo bij aan een rijkere fruitoogst. Ook voor wilde planten zijn ze belangrijke bestuivers. Wespen zijn ook zeer effectieve ongediertebestrijders. Bijvoorbeeld door het eten van bladluizen en vliegen.

Dus, zie je een wesp met of zonder lange poten, niet iiieuw-en maar bedenk hoe bijzonder deze beestjes zijn en welk een mooie bijdrage zij leveren aan het voortbestaan van de natuur.


Voor mij geldt: BUGS NEVER BUG MY HEAD