6 juni 2021 Gewone edoch wonderlijke macrowereld
Vanmiddag ben ik weer op pad geweest. Dit keer met mijn macrolens. Ik heb niets nieuws gezien, maar oh wat blijft de insectenwereld toch wonderlijk mooi.
Aan het begin van de wandeling had ik mijn jas nog aan maar heb die toch uitgedaan! Het zweet stond me namelijk op de rug en andere plekken! 😉 Zonder jas had zeker voordelen maar ook een groot nadeel want man-man wat stonden er veel en hoge brandnetels! Daardoor zijn de meeste foto’s “met gevaar voor eigen huid” gemaakt. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat mijn huidje vol blaren zou zitten. Gelukkig heb ik dat vandaag kunnen voorkomen en anders… dan had ik dat er graag voor over gehad.
Zwartkopvuurkever
Wist-u-datje: Zwartkopvuurkever
De larven leven 2 à 3 jaar in rottend hout. Ze lusten, in tegenstelling tot de meeste in-hout-levende-larven, géén hout. Het zijn juist de hout-etende larven van andere insecten waarvan ze smullen. Volwassen exemplaren stappen weer van het vlees af en vullen hun buikjes met stuifmeel en plantjes.
Wist-u-datje: Roodkopvuurkever (hoofdfoto)
De natuur zit bij deze kever gek in elkaar. De volwassen kevers leven maar een paar weken (in mei). Na de paring sterft het mannetje en na eitjes gelegd te hebben sterft ook het vrouwtje. De larve leeft wel heel lang, ca 2-3 jaar voordat ze zich verpoppen. Ik verwacht dat ditzelfde lot toebedeeld is aan de zwartkopvuurkever. De roodkopvuurkever, die bovenaan dit artikel op de uitkijk staat, geniet duidelijk nog even van al het moois op deze wereld.
Rups van een ??
Wist-u-datje: Ik heb me de tandjes gezocht, zelfs met image Google, maar kan je niet vertellen welke rups dit is en/of welke vlinder dit gaat worden. Wie het weet mag het zeggen!
Lieveheersbeestje
Wist-u-datje: Wanneer een lieveheersbeestje wordt opgepakt scheidt (schijt) het een stinkend gele vloeistof wat bitter is. Sommige scheiden vloeistof af die giftig is voor bepaalde vogelsoorten. Zo laten koolmeeskuikens het leven bij een zevenstippelig lieveheersbeestje maar niet bij een tweestippelige. Nu maar hopen dat papa en mama koolmees goed kunnen tellen!
Spuugbeestje
Wist-u-datje: Soms zie je op planten een klein wit spuugje waarvan je denkt… hè gats wie doet dat! Dit keer niet de mens maar het spuugbeestje. Met zijn mondje zuigt hij de sappen uit de plant en blaast lucht in het vocht wat uit zijn poepertje komt. Het spuug is dus eigenlijk een soort tot schuim geworden diarree. Daarin verblijven de nimfen (puppy spuugbeestjes) tot wel 3 maanden! Je moet het maar leuk/lekker vinden. Wordt het “eb” dan wordt weer verse spuug gemaakt. Nog een leuk weetje: dit beessie is slechts 7 mm “groot” en kan in één sprong wel 70 cm ver springen (dus 100x zijn eigen lengte!) Ik zou dus met één sprong 178 m ver kunnen springen.! Als dat de mens ooit gaat lukken zal de hink-stap-sprong baan zeker aangepast moeten worden 😉
Schorpioenvlieg
Wist-u-datje: De mannetjes hebben een rood achterlijf die net als een schorpioen opgekruld is en lijkt op een gemeen steekwapen. Echter, dat is het allesbehalve. De krulstaart gebruikt hij enkel en alleen als hij straalverliefd is, lees bij de paring! De “stekel” is zijn geslachtsorgaan maar afschrikwekkend voor insecteneters. De vlieg op bovenstaande foto heeft geen krulstaart en is dus een vrouwtje.
Mannetje met schorpioenstaartje (foto Wikipedia)
Links een grote klokjesbij, rechts een zweefvlieg
Wist-u-datje, Klokjesbij
Deze bijen snoepen het liefst stuifmeel uit klokjesbloemen. Niet gek dus dat ze daar naar vernoemd zijn. Op hun buikje zitten haartjes waar ze stuifmeelpolletjes in bewaren voor hun nestjes. Ze maken hun nestjes in dood hout of in stengels van planten. Ook in bijenhotels “huren” ze graag een kamer, uiteraard alleen op basis van logies.
Wist-u-datje, Zweefvlieg:
Deze vliegen kunnen perfect op één plek blijven hangen, oftewel “zweven”, ook een logische naamgeving dus. Veel soorten zweefvliegen zijn geliefd in kassen en de tuinbouw vanwege de vraatzuchtige larven die alleen bladluizen eten. Tja, de een zijn dood is de ander zijn brood. That’s life too!
Prachtige foto’s! Dank je wel en ook leerzame teksten. Groeten.