7 juni 2023 Blij bedroefd

Gistermiddag ontving BJ een berichtje dat de bijen weer aan het zwermen waren. De eerste twee keren zijn de bijen na een tijdje hun oude huis weer ingetrokken. Het gezegde “driemaal is scheepsrecht” heeft zich weer bewezen! Bij thuiskomst zagen we aan de zonnewijzer van Pa en Ma Floor een mooie klomp bijen hangen. Wat waren we blij. Pa Floor zou eens moeten weten!

We hebben direct de imker gebeld. Hij heeft onze melding in de groepsapp van de imkers geplaatst. Helaas moesten onze bijen de nacht bij ons doorbrengen. Er werd afgesproken morgen te komen scheppen. Hoe laat dat zou gebeuren was nog niet afgesproken.

Toen mijn ogen vanochtend vroeg nog maar net geopend waren heb ik als eerste in de tuin gekeken. Pfff… gelukkig… ze zijn er nog! Op een meer christelijke tijd (08.00 uur) is de imker over dit heugelijk feit geïnformeerd.


Het zonnetje begon al lekker op het klompje te schijnen dus toch maar gevraagd hoe laat de imker zou komen. Mijn onderbuikgevoel (wat mij nooit in de steek laat) maakte zich zorgen dat het volk nog wel eens zou kunnen vertrekken voor de komst van de imker. Vanmiddag rond 14.30 uur was ik eventjes met iets bezig aan de eettafel (met overigens uitzicht op de zwerm!!!) kijk ik op en ja hoor de zwerm was vertrokken.

Ik was spontaan bedroefd.
Ten eerste omdat het volk niet geschept is waardoor de overlevingskansen van dit volk mijns inziens nu anders liggen.
Ten tweede omdat ik het niet heb zien gebeuren.
Ten derde omdat er zeer waarschijnlijk nu mensen zijn die zich rot schrikken als ze deze imposante zwerm voorbij zien komen.
Ten vierde omdat de kans groot is dat mensen de bijen wegjagen of bijenbekjes in de open voegen van de spouwmuur plaatsen waardoor het volk uitsterft.
Als laatste… omdat ik niet weet hoe het nu verder gaat met het volk. *)

*) Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. We hebben hem dus hard nodig.

 

BJ heeft op weg naar de kapper nog in alle bomen en struiken gekeken maar helaas. Ik wens van harte dat het volk in hun nieuwe onderkomen met net zoveel liefde ontvangen en gekoesterd zal worden als wij gedaan hebben en nog steeds doen voor het volk dat bij ons is achtergebleven.