9 september 2021 Relaxen, geschiedenis en gezelligheid

Sinds een paar jaar wonen Margot en Jelmer in Zwitserland. Ik heb Jelmer leren kennen bij het AO&OG (Almeers Opera & Operette Gezelschap). Daar hebben we samen, met veel plezier, een aantal operettes mogen uitvoeren. Margot is schoonheidsspecialiste en kan ook nog eens heel goed schminken en opmaken. Zo ben ik ook met Margot bevriend geraakt.

Super leuke foto van Margot


Vandaag waren de wegen van de mannen en vrouwen gescheiden. Jelmer kon helaas geen vrij krijgen van zijn werk en BJ had een dagje Stans gepland. “Heel vervelend” dat Margot en ik de dag met z’n tweetjes moesten doorbrengen!

Om 10.15 uur werd ik door BJ uit de auto “gegooid” bij Margot in Sachseln. Natuurlijk werd er eerst een lekkere kop koffie gedronken en toen was het tijd om naar de salon te gaan. Ik vleide mij in de behandelstoel en heb genoten van een heerlijke behandeling. Mocht je ooit in Berner Oberland op vakantie gaan… een aanrader (Kosmetikstudio Margot Hofs).

Nadat ik geheel onder handen was genomen was het weer tijd voor een bakkie koffie met wat lekkers (Jelmer en Margot verzorgen hun gasten altijd tot in de puntjes). We konden kiezen wat we verder gingen doen, langs het Sarnermeer wandelen of naar Flüeli-Ranft. Het werd het laatste. Daardoor moesten we wel opschieten, de bus ging namelijk maar 1x in het uur. Koffie en lekkers werden (te) snel achterover gewerkt om de bus te halen.

Flüeli-Ranft is bekend geworden door Nikolaus Löwenbrugger, ook Nikolaus Flüe genoemd en later Bruder Klaus.
Nikolaus werd in 1417 geboren in Flüeli bij Sachseln. Hij trouwde met Dorothee Wyss en kregen 5 zonen en 5 dochters. Hij was welgestelde boer, rechter in de parochie en raadslid van het kanton. In 1469 verliet hij, met goedkeuring van vrouw en kinderen, zijn gezin om kluizenaar te worden. Hij had namelijk een visioen gekregen dat zijn werkbare leven ten koste ging van zijn spirituele leven. Tijdens zijn pelgrimstocht naar Bazel kreeg hij wederom een visioen. Daarop keerde hij terug naar zijn geboorteplaats en ging vlakbij zijn gezin wonen. Hij bouwde een huisje van takken en bladeren en noemde zichzelf Bruder Klaus. Later hebben de mensen uit de buurt een kapelletje met aangebouwde cel gebouwd met daarin een venster waardoor hij het altaar kon zien. Zo kon hij de missen volgen zonder menselijk contact. Alhoewel hij als kluizenaar leefde kwam de bevolking hem steeds om raad vragen. Door een andere klein opening in zijn cel gaf hij raad. Hier heeft hij geleefd tot hij op zeventig jarige leeftijd op 21 maart 1487 overleed. Nikolaus van Flüe is de patroonheilige van Zwitserland. In 1668 werd hij zalig verklaard en in 1947 is hij heilig verklaard. Op 17 juli 1984 is Paus Johannes Paulus II in Flüeli geweest en heeft de volgende zegen uitgesproken. “De Heilige Vader zegent de landgenoten van broeder Klaus en alle pelgrims tijdens zijn bezoek”. Zijn graf en de kapel behoren tot de belangrijkste bedevaartsoorden in Zwitserland.

Geboortehuis Nikolaus


Woonhuis van Nikolaus & Dorothee waar zij met hun 10 kinderen woonde, gebouwd in 1445/1446


Links de untere Ranftkapelle. Rechts de obere Ranftkapelle. Achter die kapel is een piepklein “huisje” waar Bruder Klaus als kluizenaar heeft gewoond. (tja, door al het moois om mij heen heb ik daar gewoonweg geen foto van gemaakt! 😉


Door het venster waar Margot staat sprak Bruder Klaus met mensen die raad van hem wilde


Untere Ranftkapelle


Untere Ranftkapelle, de moeite waard om te bezoeken


Na de zeer steile afdaling zijn we weer opgeklommen naar het centrum van de Flüeli-Ranft. Daar staat een prachtig Jugendstil hotel waar een bezoekje brengen aan het terras zeker geen straf is. Zo gezegd, zo gedaan.

Jugendstil Hotel Paxmontana


De achtertuin van Margot & Jelmer 😉


Jugendstil Hotel Paxmontana


Op het terras hebben Berend Jan en Jelmer zich weer bij ons aangesloten. Tijdens ons borreluurtje werden we ineens getrakteerd op een Alpenhoorn blazers concertje.

Met gezellig gezelschap, in de achtertuin van onze vrienden, lekker weer, het was bijna te mooi om waar te zijn maar… dat was het gelukkig wel. Memories have been made! ♥