16 februari 2022 Vogels, gewoon en toch bijzonder
Als je “veer” maar goed zit!
Reiger-weetje: Op de binnenkant van de nagel van de middelste teen bevindt zich een gekartelde rand. Daarmee zijn ze beter in staat hun verenpak te onderhouden.
Paalzitter in de maak!
Aalscholver-weetje: aalscholvers die met gespreide vleugels op paaltjes zitten werden door de Scheldevissers vaak vergeleken met predikende religieuzen. De katholieken noemden de vogel daarom ook ‘dominee’, de protestanten hielden het op ‘pastoor’.
Laat de kurken maar (niet) knallen!
Kuifeend-weetje: kuifeenden duiken tot acht meter diep, zelfs meer. Als kuifeendjes van zo’n diepte terug naar het wateroppervlak schieten, draaien ze op het laatste moment hun lijfje om en remmen ze af. Als ze dat niet zouden doen, zouden ze als een kurk een halve meter hoog uit het water schieten!
Op deze foto “No signal”
Waterhoentje-weetje: tijdens het zwemmen of lopen is zijn staart omhoog gericht. De witte onderstaartdekveren zijn dan goed zichtbaar. Jonge waterhoentjes volgen deze witte signaalveren.
“Schoonspringer”
Meerkoet-weetje: door de grote hoeveelheid lucht in hun verenkleed moeten ze moeite doen om onder water te komen; ze maken een sprongetje bij het duiken en zetten zich met hun poten af. Kort daarop komen ze als een grote dobber weer naar boven.
A. Vogel
Fuut-weetje: voordat jonge futen met vis worden gevoerd, krijgen ze van een van de ouders veertjes te eten. Die zorgen voor een voering in de maag waardoor de maagwand wordt beschermd tegen stekelige vinnen en graten. Zo nu en dan braken de futen een veren-gratenbal uit.
Luistert naar de tune van “Wie is de mol”
Kokmeeuw-weetje: in de herfst en winter verruilen ze hun chocoladebruine kopkap namelijk voor een sobere donkere oorvlek met een verbindingsstreep ertussen. Het lijkt dan net alsof ze een koptelefoon ophebben. Een koddig gezicht.
Al zeg ik het zelf…
Feitje: Gewoon een mooie foto.
Al zeg ik het zelf…
Feitje: gewoon nog een mooie foto.
Zwanenhals ten top!
Zwaan-weetje: zwanen hebben wel 23 tot 25 nekwervels hebben? Wij als mensen hebben er 7.
Flippers van de grond(elen)
Zwaan-weetje: om voedsel te vinden, gaat een zwaan met zijn kop en borst onder water; dit heet grondelen.
Omdenken
Ekster-weetje: van oudsher wordt de ekster in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden. Tja als je het zo bekijkt…
Ezelsbrugje voor vergevorderen!
Tortel-weetje: een ezelsbrugje om de zang van de Turkse tortel te onderscheiden van de zang van de houtduif. De drielettergrepige koe-KOE-koe van de Turkse tortel komt overeen met Ik BEN Turk terwijl de vijflettergrepige koe-KOE-koe … koe-koe overeenkomt met Ik BEN een … houtduif (bron: natuurpunt.be)