20 april 2020 – Fietsritje en weer wat geleerd!

Vandaag heb ik weer een ritje op mijn fiets gemaakt. Dit keer liep de route van Lelystad Airport naar huis. BJ heeft mij en met mijn fiets op de trekhaak naar Lelystad Airport gebracht. Onder het mom “je weet maar nooit of iets leuks ziet” had ik mijn camera mee genomen. Nou das dus nix voor mij! Ik heb weer wat meer over mijzelf geleerd… òf ik fiets, òf ik ga met mijn camera op pad om foto’s te maken. Een van de weinige foto’s die ik wel heb gemaakt staat hieronder. Maar ja, waar kijk je naar?

Koolzaad of Raapzaad?
“Vroegûh” stond er veel, heel veel koolzaad in de polder. Koolzaad is opvallend geel en er wordt biobrandstof van gemaakt. Zoals vaker worden we ook nu door de natuur gefopt. Op bovenstaande foto staat geen koolzaad maar raapzaad. Wat je hier ziet is de verwilderde soort. De plant lijkt veel op koolzaad. Het koolzaad bloeit echter iets later en is ook te onderscheiden doordat bij het koolzaad de knoppen van de ongeopende bloemen hoger zitten dan de bloemen, terwijl bij het raapzaad de bloemen de knoppen bedekken.

De koudgeperste raapolie is geschikt om mee te bakken en braden maar ook voor het maken van dipsauzen en dressings Het heeft een zachte, nootachtige smaak. Raapzaadolie bevat 7% verzadigd vet en 93% onverzadigd vet en is daarmee een van de meest gezonde oliën . Tismaardatjehetweet en weer wat geleerd 😉. Ik ben benieuwd hoeveel raapzaad daar volgend jaar staat! De eerste fietstocht voor 2021 is in ieder geval ingepland, hihi.

Op de teller is weer 23.45 km bijgeteld en dat in 1 uur en 23 minuten. Dat had sneller kunnen zijn als ik vanaf het begin mijn camera in mijn tas had gelaten, but who cares?! Het was een hele leuke fietstocht. Binnenkort maar weer een nieuwe route uitstippelen.